ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Φυσικό αέριο

Οικονομία: Το φυσικό αέριο αποτελεί διαχρονικά την πιο οικονομική επιλογή και τη καλύτερη ενεργειακή επένδυση σε βάθος χρόνου προσφέροντας ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς τις συμβατικές μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.). Η εξοικονόμηση με το φυσικό αέριο στη θέρμανση ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Ευκολία στη χρήση: Το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο όποτε το χρειάζεστε κάθε στιγμή.

 

  • Δε χρειάζεται να το παραγγείλετε ή να είστε σε ετοιμότητα για την παραλαβή του και πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή και προσφέρει ευκολίες και άνεση στην καθημερινή σας ζωή (π.χ. παροχή ζεστού νερού στη στιγμή όποτε το χρειαστείτε.

 

  • Καθαριότητα και εξοικονόμηση χώρου: Με το φυσικό αέριο δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής ενώ απαλλάσσεστε από τις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου.

 

  • Μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών: Η καθαρή καύση του φυσικού αερίου εξασφαλίζει μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

  • Ακρίβεια στη μέτρηση και χρέωση μετά την κατανάλωση: Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια σύμφωνα με τις ενδείξεις του μετρητή, όπως ακριβώς και για τις καταναλώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

 

  • Φιλικότητα προς το περιβάλλον: Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο. Η χρήση του συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Δεν περιέχει ενώσεις του θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Αντλία θερμότητας

  • Η μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) σχετικά με τη συγκριτική απόδοση όλων των συστημάτων θέρμανσης και που δημοσιεύτηκε το 2013, επιβεβαίωσε την υπεροχή της αντλίας θερμότητας σε οικονομία και απόδοση, καθώς σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θέρμανσης. Σε σχέση με το πετρέλαιο μάλιστα, η μείωση του κόστους είναι της τάξης του 60%!

 

  • Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη και για παραγωγή ζεστού νερού, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες μιας οικίας, επιχείρησης, βιομηχανίας ή οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης.

 

  • Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στη μεταφορά θερμότητας από το περιβάλλον στο κτήριο & αντίστροφα, με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας & χρημάτων επιτυγχάνουν ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

  • Ωστόσο το κόστος αγοράς και εγκατάστασης παραμένει να είναι υψηλότερο  (όχι κατά πολύ) από τα εναλλακτικά συστήματα.


Πετρέλαιο

Η παραδοχή ότι το πετρέλαιο είναι ακριβό καύσιμο είναι εν μέρη σωστή.

Το πετρέλαιο αποτελεί χρονιά μια λύση όπου τις περισσότερες φόρες είναι αναντικατάστατη. Περάσαμε μια περίοδο λοιπόν που το καύσιμο έρεε άφθονο και φθηνό και έτσι κανείς μας δεν νοιαζόταν για το κόστος.

Εγκαθιστούσαμε συστήματα πολύ μεγαλύτερα από τις ανάγκες μας σε το θεώρημα ότι το πετρέλαιο είναι φθηνό.

Σήμερα ο γνώμονας τις επιλογής είναι η οικονομοτεχνική μελέτη που μέχρι σήμερα ποτέ δε γινόταν.
Υπάρχουν λοιπόν σύγχρονα συστήματα πετρελαίου χωρίς μεγάλο κόστος κτήσης και με χαμηλό το κόστος χρήσης ανταγωνιστικότερα από τα περισσότερα άλλα, που μπορούν να προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση.

Αλλά και στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις εκεί που οι λέβητες δεν είναι παλαιοτάτης τεχνολογίας μπορεί κανείς να επέμβει με αυτοματισμούς ώστε να επιτύχει οικονομία.